Drogen MDPV kan bland annat ge stark ångest. Foto: Nina Varumo/ SvD/Scanpix.
Jönköpings län

Polis varnar för ny drog

1:00 min

Två personer vårdas på sjukhus med okända skador. De misstänks ha använt drogen MDPV i Jönköping - en drog som är starkt beroendeframkallande och som kan väcka ångest och självmordstankar.

Det är första gången drogen har förekommit i Jönköpings län, och polisen går nu ut och varnar för den, berättar Ola Svensson som är gruppchef på polisens länsspaningssektion.

– Det här är en drog som är väldigt starkt beroendeframkallande och är väldigt svår att dosera. Den framkallar starka ångestkänslor och självmordstankar och därför var det viktigt för oss att går ut och varna för den i ett tidigt stadie, säger Ola Svensson.

Drogen MDPV, som narkotikaklassades 2010, har vållat stora problem i andra delar av landet men det var först nu i veckan som den upptäcktes av polisen i Jönköpings län. Nu är Ola Svensson orolig att användandet kryper lägre ner i åldrarna.

– När en drog får fotfäste på något ställe brukar det innebära att fler använder den och det vill vi absolut inte.

Vad gör ni nu?

– Vi kommer försöka ta reda på var den kommer ifrån och vem som saluför den, säger Ola Svensson. Polisen har dock inga misstänkta i nuläget.

MDPV (Methylenedioxypyrovalerone) är ett vitt pulver som lätt kan förväxlas med amfetamin. Drogen är starkt beroendeframkallande och kan orsaka svåra hälsotillstånd. (källa: Polisen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista