Cykel

Rivstart för Engen i OS-jakten

1:31 min

Det blev seger i dagens världscup-sprint i Tjeckien för mountainbike-cyklisten Alexandra Engen från Bankeryd. Det här var Alexandras första seger i en världscup-sprint.

– Helt fantastiskt. Jag vet från förr att jag är bra på sprint, jag var trea här på sprinten förra året. Men jag har haft det tufft i början av året med diverse skador och sjukdomar så man är osäker på sin form. Men redan efter tidskvalet, då jag vann med tre sekunder, kände jag att jag har något att ge, säger Alexandra Engen till P4 Jönköping.

I och med segern stärkte Sverige sina chanser att få med en mountainbikecyklist på damsidan till OS.

Sverige måste nämligen placera sig bland de 18 bästa nationerna efter kommande helgs världscuptävling i Frankrike för att Sveriges olympiska kommitté ska kunna nominera någon mountainbikecyklist till OS. Inför tävlingarna i Tjeckien låg Sveriges damer på en 16:e plats.

Alexandra Engen, som på söndag tävlar i sin huvudgren cross-country, är den som ligger närmast av de svenska damerna att bli nominerad till OS.

– Det här ger en boost när det gäller självförtroendet, det visar att jag börjar komma tillbaka dit jag vill vara. Sedan är det viktigt att det ger ganska mycket poäng för olympiakvalet.

– Jag stärkte mina OS-chanser i det hänseendet att jag skaffade poäng till landet. Men olympiska kommittéen vill nog se mig köra bra i den disciplinen som gäller på OS, det är jag ganska övertygad om, säger Engen. Därmed torde  tävlingen på söndag och även nästa helgs tävlingar bli avgörande för henne.