Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

"Viktig principiell fråga" - Hägg in i regeldebatten

Carina Hägg: ”Hoppas man river upp det”
1:45 min
1 av 2
Foto på Hägg: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Torbjörn Eklund (KD). Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.

– Det vore djupt olyckligt om det här avtalet skulle fortsätta att gälla. Jag hoppas man river upp det så fort som möjligt. Riksdagsledamoten Carina Hägg (S) ger sig nu in i debatten om specialregeln i Jönköping för muslimska elever.

Nu har också riksdagsledamot Carina Hägg gett sig in i debatten om den överenskommelse som Jönköpings kommun har med muslimska församlingar gällande skolan, som bland annat innebär att elever inte ska få sova över på skolresor eller äta den mat de vill, efter föräldrarnas önskemål.

Det var i dagarna som flera föreningar som arbetar för kvinnors rättigheter, bland annat Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, anmälde Jönköpings kommun till Skolinspektionen. Anledningen är en arton år gammal överenskommelse mellan kommunen och muslimska församlingar.

Föreningarna som har skickat in anmälan menar att det ger föräldrarna ytterligare möjligheter att kontrollera sina barn, något som inskränker deras liv.

Torbjörn Eklund, kristdemokratisk ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Jönköping, håller med om att överenskommelsen har spelat ut sin roll. Han satt med när den klubbades igenom, men har inte sett det på 18 år.

– Det här var ett dokument vi tog en gång och sedan går det ju in i det dagliga arbetet i skolan. Blir det sedan en hyllvärmare eller vart det tar vägen, det kan man ju fundera på. Kanske borde vi ha aktualiserat det tidigare och hållit det levande, säger Torbjörn Eklund.

Hur ser du på dokumentet idag?

Det är en bra fråga, det är som sagt 18 år sedan det togs och jag har det inte färskt uppgraderat hur det är formulerat. Det är ju lite grann en annan värld vi lever i idag så jag har en känsla av att det finns en hel del att göra med det här dokumentet.

På tisdag ska barn- och utbildningsnämnden träffas och diskutera dokumentet. Men det är inte bara på lokal nivå som debatten påverkar. Carina Hägg har under dagen lyft fram frågan till utbildningsministern Jan Björklund.

– Jag välkomnar att det nu blir en prövning. Jag har också tagit upp den här frågan i en så kallad skriftlig fråga idag till skolminister Jan Björklund (FP). Jag tycker det här är en principiell fråga, säger Carina Hägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".