1 av 2
Landstingets kansli. Foto: Hanna Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Schultz. Foto: Hanna Nilsson/Sveriges Radio
Landstinget

Administrationen ökar trots sparkrav

1:42 min

Samtidigt som Landstinget i Jönköpings län ska spara så ökar den administrativa personalen på kansliet i Jönköping. Jämfört med förra året är det 13 personer fler anställda nu.

13 fler personer jobbar idag administrativt med olika projekt.

Men det är inte någon risk att det blir mer byråkrati och mindre vård menar Stefan Schultz, ekonomidirektör på Landstinget.

- Tanken med projekten är att förbättra de vårdprocesser vi har så vi får mer vård för pengarna, det är inte alltid byråkrati är av ondo, säger han.

I april i år hade landstingets kansli 13 fler anställda än vid samma tid förra året. Det handlar om personer som anställts för att jobba med olika former av projekt, bland annat inom vård för äldre, folkhälsa och psykiatri.

Pengarna för att finansiera dessa projekt kommer från staten och därmed ser Stefan Schultz inget problem i att antalet anställda på den administrativa sidan ökar samtidigt som landstinget ska spara.

- Det hade varit problematiskt om det varit en ökning som inte var finansierad. Den utmaning vi har inför framtiden med krav på kostnadsanpassning så kommer vi titta på serviceverksamheterna, säger han.

Från fackligt håll utgår man från att nyanställningarna är motiverade.

- De har ju inte minskat på personalen däremot tittar de väl över vid nyanställningar, vad som behövs. Jag förmodar att de tittar över ocskså på Landstingets kansli, vad som behövs, säger  Maria Lövkvist som är vice ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista