Andreas Carlson. Foto: Hasse Pettersson/Sveriges Radio

"Bra att Borg drämmer näven i bordet"

Riksdagsledamoten, Kristdemokraten Andreas Carlsson från Mullsjö, som länge kämpat med frågan om att svenska ideella föreningar ska slippa EU-kravet på att redovisa moms är mycket nöjd efter finansministerns uttalande igår.

Igår satte ju finansminister moderaten Anders Borg ner foten när det gäller den omdiskuterade föreningsmomsen och hotar nu EU med veto om Sverige inte får nåt gehör. Något som är en mycket positiv signal enligt Andreas Carlsson.

- Jag är inte nöjd förrän vi fått igenom kravet men här drämmer ju finansminstern näven i bordet rejält och det tycker jag är bra, säger han.

Kristdemokraten Andreas Carlson har länge kämpat med den omdiskuterade momsfrågan när det gäller ideella föreningar. Han menar att om svenska föreningar tvingas betala moms på kaffe- korvförsäljningen så får det stora konskvenser.

- Det skulle vara förödande för föreningarna att få allt det här administrationskrånglet men också minskade intäkter, för många föreningar skulle det här nog innebära att de får lägga ner, säger Carlson.

Strax före jul sa EU kommissionen sitt, Sveriges olika föreningar ska inte ha något undantag från momsreglerna utan det ska vara lika över hela EU. Men igår trappade alltså finansminster, moderaten Anders Borg upp striden genom att tala om för EU att Sverige inte tänker samarbeta så länge frågan inte är löst. Något som är ovanligt men bra,  enligt Andreas Carlsson

- Anders Borg är en inflytelsedrik finansminister och det här vetohotet kommer samtidigt som EU nu förbereder det slutgiltiga beskedet,  så det kommer lägligt, säger Andreas Carlsson, riksdagsledamot (kd) från Mullsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista