1 av 3
Lee Richardson när Vetlanda tog SM-guld 2004. Foto: FOTO: Calle Jismark.
2 av 3
Lee Richardsson blev 33 år gammal. Foto: Uffe Nylén/Scanpix.
3 av 3
Speedway

Wirebrand: "Jag trodde inte det var sant"

7:48 min

I dag råder sorg inom speedwaysporten efter att den 33-årige föraren Lee Richardson omkommit efter en krasch i går. Richardson, som kört flera säsonger i Vetlanda, flög in i staketet och ådrog sig så svåra inre blödningar att han senare avled på sjukhus. På Vetlanda Motorstadion flaggar man i dag på halv stång med den brittiska flaggan.

– Jag trodde inte det var sant. Mina tankar går till hans flickvän och hans tre barn, säger Elit Vetlandas Sportchef Bo Wirebrand.

Det var i mötet i den polska ligan mellan Wroclaw och Rzeszo där Lee Richardson körde som olyckan var framme. Richardson körde in i Tomasz Jedrzejaks bakhjul och for sedan med full kraft in i trästaketet på den ena långsidan där det inte finns något luftstaket.

33-årige Richardson som kört flera säsonger i Vetlanda men numera åkte för Vargarna, ådrog sig svåra inre blödningar och fördes sedan till sjukhus där han opererades. Men hans liv gick inte att rädda.

"Det är väldigt tragiskt"

Speedwaysporten har genom åren varit med om många svåra olyckor men att det blir dödlig utgång är ändå ovanligt menar Bosse Wirebrand.

– Det händer naturligtvis men olyckorna kommer sällan. Så när de väl kommer är det väldigt tragiskt.

Föraren Peter Ljung var själv och tävlade i Polen i går på annat håll och har även kört tillsammans med Lee Richardson i både Vetlanda och England och när dödsbeskedet kom i går blev det en tryckt stämning på hela speedwayarenan.

– Det blev helt tyst på hela stadion. Det har knappt sjunkit in än, det är för jävligt, säger Peter Ljung.

Bo Wirebrand har i dag varit i kontakt med det svenska speedwayförbundet SSI och där har man i dag bestämt att morgondagens omgång kommer att köras som vanligt så vida klubbarna inte kommer överens om något annat. Det innebär att Vetlanda åker till Hagfors som planerat.

– Vi kommer att köra tävlingen i morgon. Även om vi åker till Hagfors motvilligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista