1 av 4
Jimmie Åkesson tycker det finns för många "papperspoliser". Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
2 av 4
Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
3 av 4
Många poliser var på plats när Jimmie Åkesson talade vid hoppets torg i Jönköping. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
4 av 4
Åhöraren Peter Holkko tycker man borde satsa på skolan istället. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
Sverigedemokraterna

SD: "Fler poliser på våra gator"

1:45 min

Fler poliser på  gator och torg – så låter Sverigedemokraternas recept på ett tryggare samhälle. Därför turnerar partiledare Jimmie Åkesson nu land och rike runt för att sprida det nygamla förslaget.

– Det viktigaste är att man renodlar polisens uppdrag så de slipper ägna sig åt kontrollera farliga istappar, utfärda tillstånd för cirkustält, utfärda pass eller svara i telefon, säger Jimmie Åkesson.

Det här har ju diskuterats länge - är det inte lite att slå in öppna dörrar?

– Det har satsats mycket pengar på hela rättsväsendet och framförallt på polisen men man kan se i riksrevisionens som behandlas just nu att det här inte gett önskad effekt. Därför anser vi att fokus måste ligga på polisens synlighet.

Men alla håller inte med Jimmy Åkesson om att fokus måste ligga på att få ut poliser på gatan. Peter Holkko var en av de åhörare som samlades kring Sverigedemokraternas tält på hoppets torg idag. Han menar att man måste prioritera barn och unga istället.

– Fler poliser behövs säkert nu men jag tror inte det är lösningen. Jag tycker det är bättre man tar tag i problemen i skolan. Fixa ungdomsgårdar och se till att ungdomar får arbete, säger han.

"Många poliser bakom ett skrivbord"

3000 nya poliser har anställts de senaste sex åren, och enligt Jimmy Åkesson ligger problemet inte i att de är för få, utan att de ägnar sig åt pappersarbete som han tycker att någon annan skulle kunna göra.

– Antalet civilanställda har inte ökat i paritet med det. Det innebär att många av de här poliserna hamnat bakom ett skrivbord, säger Jimmie Åkesson.

Men är det realistiskt att alla de här poliserna ska ut på gatan?

– Alla poliser ska inte ut på gatan men i dag säger forskningen att man ägnar ungefär en procent år fotpatrullering. Kan vi ägna det till två eller tre procent tror vi det gör stor skillnad.

Polisen i Jönköping vill inte kommentera frågan med hänvisning till att det är ett politiskt utspel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista