1 av 2
Arkivbild: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Th. Roy Gustafsson och Mikael Andersson. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
Höglandet

Chefer på behandlingshem misstänks för företagsspionage

2:15 min

Två chefer från Lövängens behandlingshem i Stockaryd för att ha stulit företagshemligheter. Det handlar om planer på ett helt nytt vårdboende som Lövängen tänkt öppna i år som de båda ska ha lagt beslag på.

– Vi har blivit utsatta för företagsspionage och trolöshet mot huvudman. Det känns för jävligt rent ut sagt, säger Roy Gustafsson som är ägare och styrelseordförande på behandlingshemmet.

Det var en upprörd och besviken företagsledning på Lövängen som hade kallat till presskonferens i dag. De har polisanmält två chefer på boendet för att ha stulit företagshemligheter. Det handlar om ett helt nytt vårdboende som Lövängen planerade för att öppna.

Det var när verksamhetschefen på Lövängen sades upp av andra skäl och fick sluta för ett par veckor sedan som man hittade mailkorrespondens mellan honom och en annan chef som visade att de var på väg att dra i gång vårdboendet - fast genom ett annat företag.

Misstänker intrång i dator

Det misstänkta dubbelspelet ska ha pågått i flera månader. Cheferna ska ha kopierat budget, offerter marknadsunderlag och dessutom ett kvalitetssäkringssystem. Enligt Mikael Andersson som är VD på Lövängen rör det sig delvis om information som verksamhetschefen inte ens ska haft tillgång till.

– Det enda jag kan se är att man gjort intrång i min personliga dator. Det är bara där informationen funnits.

Men före detta verksamhetschefen menar att han inte alls gjort något olagligt utan bara tagit med sig sin samlade erfarenhet från att ha arbetet i 10 år i behandlingsbranschen.

– Jag ser det inte alls som några stölder. Var och en är fri att både arbeta och ta med sig idéer och utveckla dessa ur egen erfarenhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista