Utredaren docent Per Gullstrand, (längst till vänster). Här med kirurgins verksamhetschef Hans Ravn i Eksjö (i mitten) och förre verksamhetschefen Anders Ramsing i Värnamo. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Landstinget

Tre kirurgkliniker blir en

1:58 min

Länets tre kirurgkliniker bör slås ihop till en enda klinik, där sjukhusen specialiserar sig på olika operationer. Förslaget presenterades idag, men väcker kritik.

Länets kirurger är överens om att klinikerna måste samarbeta bättre, men hur det ska gå till splittrar. Och före detta verksamhetschefen och kirurgen Anders Ramsing i Värnamo är oroad över förslaget:
– De erfarenheter som gjorts visar att det är de mindre sjukhusen som riskerar att utarmas vid den här typen av samarbeten.

Redan idag får patienter från alla delar av länet till exempel åka till Värnamo för att opereras mot fetma och i framtiden skulle speciella operationer delas upp ännu mer mellan sjukhusen.

Utredningen som presenterades idag anser att det bästa vore att slå ihop alla länets tre kirurgkliniker till en klinik just för att Eksjö och Värnamo ska kunna finans kvar som akutsjukhus.

Den modell med en länsklinik för kirurgin för alla länets sjukhus är inte genomfört någonstans i Sverige tidigare, och är en oprövad modell.

– En framsynt modell, säger utredaren docent Per Gullstrand från Linköping.

Men verksamhetschef Hans Ravn på kirurgkliniken i Eksjö vill ha kvar tre suveräna kliniker även i framtiden, inte minst för att kunna hjälpa patineterna akut och för att de ska slippa långa resvägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista