1 av 2
En trea kostar runt 10 000 i månaden på Östra Kajen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Det har varit stor efterfrågan på de nya hyresrätterna, enligt Niklas Järvhammar på Lustgården. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Hårt tryck på centrala hyresrätter

1:24 min

Trots att hyrorna är bland Jönköpings absolut högsta är det hårt tryck på de nya lägenheterna på Östra kajen i Jönköping. Inflyttning sker i höst och redan nu är det många som står i kö.

– Det har varit väldigt stor efterfrågan. Allt är uthyrt, säger Niklas Järvhammar som är uthyrningsansvarig på fastighetsbolaget Lustgården.

Hur har ni satt hyrorna på de nya lägenheterna?

– Vi har utgått ifrån produktionskostnader, saneringskostnader och markkostnader, säger Niklas Järvhammar.

Mellan 1 400 och 1 500 kronor per kvadratmeter får man räkna med att betala i årshyra om man vill flytta in i de nya lägenheterna på Östra kajen i centrala Jönköping. Det motsvarar ungerfär 10 000 kronor i månaden för en trea. Men det är inget som skrämt bort hyresgästerna.

Två fastighetsbolag samsas om området: Lustgården bygger 66 lägenheter och Ell Eff Fastigheter bygger 43. I princip alla är redan tingade. Inflyttning blir det i tre etapper i höst och även om spektrat är ganska brett över vilka som vill flytta dit, så finns det vissa kategorier människor som är överrepresenterade, säger Niklas Järvhammar på Lustgården.

– De större lägenheterna är det ofta 40-talister som hyr, de mindre lägenheterna sambopar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista