Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Lasso

Ett hundjobb bakom barnens hemsida

Publicerat tisdag 15 maj 2012 kl 15.00
Carolina Sjögren: ”Det här är deras verklighet”
(7:13 min)
lass 5N med läraren Carolina Sjögren på Enehagens skola i Värnamo. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.

Barn och ungdomar brukar ofta bli beskyllda för att sitta för mycket framför datorn. Men på Enehagens skola har man valt att uppmuntra datoranvändandet. Där har eleverna i klass 5N varit med i en rikstäckande webbtävling.

Klassen har byggt en egen hemsida på temat hundar och gjort det så bra att man blivit nominerad till en stor Sverigefinal i tävlingen webbstjärnan.

– Detta är det sättet man möter eleverna, det här är deras verklighet. Det är deras medium. De tycker det har varit roligt och man lär dem använda datorn på ett bra sätt, till exempel det där med källkritik och upphovsrätt. Många av mina elever bloggar själva och de har inte haft en aning om vad man får använda och hur man får bete sig på nätet, säger klassläraren Carolina Sjögren.

Webbstjärnan är ett initiativ från stiftelsen .Se och riktar sig till alla elever i grund- och gymnasieskolor i hela landet. Tanken är att eleverna ska lära sig mer om internet och utveckla användandet i själva undervisningen.

Det var läraren Carolina Sjögren som tog initiativet till att klass 5N på Enehagens skola i Värnamo anmälde sig till tävlingen. Under hösten och vintern har hemsidan med namnet webbhunden.se växt fram. I Värnamo är det inte många klasser i kommunen som varit med i tävlingen, men för Carolina var det givet. Arbetet har underlättats av att hon själv har en bakgrund som webbdesigner.

– Det är ett lärande som pågår från båda hållen, både från lärarens sida och från elevernas. Sedan om inte haft så mycket resurser, som vi har haft, vi har haft väldigt få datorer så har det varit skönt att ha lite förkunskaper. Då kan man planera på ett annat sätt säger Carolina.

De 16 eleverna i klass 5N har alltså lagt ned mycket tid på hemsidan som handlar om hundar. Stina Bui, Filippa Heed och Oskar Svensson är tre av de som tyckt att arbetet varit roligt.

I början hade jag inte tänkt att vi skulle satsa så mycket, men sedan var vi så bra och vi satsade jättemycket och det är jättekul.

Det är både roligt och jobbigt på samma gång, men det är kul.

Att hitta fakta om hundar, det är det som varit roligast.

Alla gillar hundar i klassen och alla har nästan hundar i klassen.

Hemsidan har klarat sig igenom olika gallringar och nu är man nominerad bland de fem bästa hemsidorna i årskurs 1-5 i hela landet.

I morgon åker lärararen Carolina Sjögren och eleverna Stina Bui, Filippa Heed och Oskar Svensson upp till Stockholm där vinnarna ska utses.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".