Telebrottet har gett Bengt Davidsson stora problem. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Aneby

Får klara sig utan telefon "Det är på liv och död"

Bengt Davidsson: ”Kan inte betala fakturor och moms”
1:48 min

– Vi kan inte skicka postpaket, vi kan inte betala fakturor och moms. Det här är katastrof, säger Bengt Davidsson. Han är en av många som drabbats sedan en telekabel grävts av utanför Aneby. Nu står han utan telefon och internet.

Sedan igår förmiddag saknar hushållen i Hullaryd i Aneby kommun både fast telefoni och bredbandsuppkoppling. Detta på grund av att en kabel grävts av. Det här är något som ställer till stora problem, säger Bengt Davidsson som driver ett företag i Hullaryd.

– Det här är katastrof. Vi klarar oss egentligen inte alls eftersom det hämmar hela vår produktion, säger Bengt.

I över ett dygn har alltså Bengt och alla andra i Hullaryd i Aneby kommun vare sig kunnat ringa eller ta emot samtal på sina fasta telefoner. Inte heller bredbandet fungerar och orsaken är en avgrävd kabel. Från början var även delar av Tranås kommun drabbade, men enligt Tranås kommuns hemsida återstår nu endast brister ute på landsbygden.

Enligt Bengt Davidsson är det värsta att man inte ens kan ringa larmnumret 112.

– Är det en hjärtinfarkt får man ha begravning och är det en brand hinner det brinna ner innan man hinner få tag i någon. Det är katastrof när ingenting fungerar. Det handlar om liv och död, säger Bengt.

Telia säger att man just nu jobbar på problemet och hoppas på att problemet ska vara åtgärdat imorgon vid lunch. Karin Norlund på Telias presstjänst beklagar det inträffade.

– Vi har ju mobilnät som man förhoppningsvis kan komma ut på istället, men det är självklart inte bra när något sådant här sker, säger Karin Norlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".