Landstingspolitikern och folkpartisten Esse Petersson, Värnamo. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Landstinget

Hårda strider om sjukhus väntas

2:04 min

Nu kan det blåsa upp till politisk strid om förslaget att slå samman kirurgklinikerna vid de tre akutsjukhusen i Jönköpings län till en länsklinik. Det är folkpartisten Esse Petersson från Värnamo som reagerat och är mycket tveksam till förslaget.

– Jag tror att det är ytterst tveksamt. Man måste säga att man kan samarbeta mycket bättre än hittills, men att man ska vara ytterst försiktigt med att gå vidare till en sammanläggning av de tre klinikerna. Det kan nog bli mer problem än att det blir bättre av det, sa Folkpartisten Esse Petersson från Värnamo, som sitter i landstingsstyrelsen.

Det som avgör för Folkpartisten Esse Petersson är att han värnar om att det ska finnas tre akutsjukhus i länet.

– Politiskt har vi varit överens sedan länge om att det ska finnas tre akutsjukhus med dygnetruntjour i det här länet, säger Esse Petersson.

Sammanslagning inte lösning 

Han är medveten om att samarbetet idag inte är vad det borde mellan länets tre kirurgkliniker och att något måste göras för att få en bättre samordning och för att kunna rekrytera kompetenta kirurger till alla länets sjukhus i framtiden. Men en sammanslagning till en länsklinik är inte hans lösning på det.

-- Man måste i det sammanhanget ta och fundera igenom hur man kan lösa det här på bästa sätt för sjukhusen och invånarna.

Modellen med en länsklinik för kirurgi är inte prövad någon annanstans i Sverige, länet skulle bli först. Esse Petersson går nu ut  innan förslaget ens har presenterats för politikerna, men han tycker inte han är för tidigt ute med att klargöra sin ståndpunkt

– Det är inte så konstigt, för det är klart att den här frågan väcker frågor och diskussion, inte bara bland personal utan även bland medborgarna om hur man ska se den här frågan och då är det viktigt att man klargör att det är tre sjukhus som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista