1 av 2
Bilden tagen från Jönköpings kommuns hemsida.
2 av 2
Jönköping

”Dokumentet behövs”

1:41 min

Beslutet från barn- och utbildningsnämnden i Jönköpings kommun om att dokumentet med undantagsregler för muslimska elever i skolan ska omarbetas får nu kritik från medlemmar i shiamuslimska församlingen i Jönköping.

Muhamed Taki Virani, medlem i Shiamuslimförsamlingen i Jönköping och en av de som var med och såg över dokumentet förra året, tycker inte att det är bra om överenskommelsen rivs upp, utan menar att det fortfarande behövs eftersom det ger lärarna och skolan en trygghet.

– Vi tycker att det här dokumentet har viktiga anledningar till att finnas, för lärarnas och skolans skull.

På vilket vis är det för lärarnas och skolans skull?

– De får veta vart barnen är. De kommer inte till skolan under högtider och fasta exempelvis, då de får ledigt under högtider.

Föräldrar får mer kontroll

Mycket av den kritik som har uppstått de senaste veckorna handlar om att dokumentet, som till exempel säger att muslimska flickor ska få duscha med kläderna på, och att föräldrarna ska få bestämma om eleverna ska få sova över på lägerresor, ger föräldrarna mer kontroll över sina barn. Men det håller Muhamed Taki Virani inte med om.

– Föräldrarna får inte mer kontroll över barnen. Lärarna får lite mer uppgifter och koll på barnen.

Tycker du att det här dokumentet finns för er?

– Ja det tycker jag och jag tycker att det borde anpassas efter våra muslimska barn och ungdomar som går i skolan.  

I juni kommer det slutgiltiga beskedet om vad som händer med överenskommelsen. Muhamed Taki Virani menar att det enda man kan göra är att sätta sig och diskutera frågan, för att se om behovet av en överenskommelse finns kvar.

– Det är inte mycket vi kan göra. Vi ska sitta tillsammans med rektorer och diskutera om det finns ett behov eller inte. Ansvariga personer i kommunen bestämmer och bedömer, det är deras sista ord som gäller och det får vi respektera.

Tror du att det skulle behövas en liknande överenskommelse?

– Ja, något liknande kan man nog komma överens om, avslutar Muhamed Taki Virani.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista