1 av 2
16-åriga Marianne Åström i Luleå har för första gången sökt sommarjobb. Hon tycker inte det är okej med löneskillnader för unga. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för grafik: Kommunala sommarjobbslöner
Jönköpings län

Jönköping raket på sommarjobbslista

Kommunal: "En orättvisa som inte är bra"
1:45 min

Sommarjobbslönerna till ungdomar skiljer sig rejält åt mellan kommunerna i Jönköpings län. Sommarjobbar du i rätt kommun kan du tjäna nästan dubbelt så mycket som om du jobbar åt "fel".

Jönköpings kommun är en raket på Kommunals lista över hur mycket man tjänar som kommunal sommarjobbare. Men att kommunen går från lågbetalande till högbetalande är inte konstigt, säger kommunalråd Andreas Sturesson.

– Förra året jämförde man det som vi i Jönköping som en bonusverksamhet, i form av feriepraktik, med andra kommuners sommarjobb och då blir jämförelsen helt orimlig säger Jönköpings kommunalråd Andreas Sturesson (KD).

Det är alltså inte så att Jönköpings kommun till i år höjt timlönen radikalt för sina sommarjobbare jämfört med i fjol. Då nämndes ju en timlön på 32:50 - men i år ligger timlönen på upp till drygt 97 kronor i timmen. Skillnaden är alltså att Kommunal i år redovisat ersättningen för sommarjobben och inte feriepraktiken, menar Andraes Sturesson.

Tittar man på Jönköpings län i stort ser man också att det finns stora variationer mellan kommunerna i hur mycket de betalar sina sommarjobbare. Minst tjänar de yngsta gymnasieeleverna i Aneby, med en timlön på 40 kronor. De flesta kommunerna ligger annars runt 60 kronor i timmen och uppåt och Jönköping ligger i år i topp i landet med drygt 97 kronor i timmen för de äldsta ungdomarna.

Men Jönköping har även så kallade feriepraktikplatser för de som inte lyckas få något sommarjobb alls och där ligger lönen en bit över 30 kronor. I år rör det sig om över 1 100 sådana platser i Jönköpings kommun. En satsning som många andra kommuner inte har menar Andreas Sturesson.

De sommarjobb som undersökningen gäller är inga jobb där gymnasieungdomar vikarierar för någon som är semesterledig. Det handlar om jobb som är tillfälliga under sommaren, som till exempel att rensa rabatter och måla parkbänkar.

– Det är en orättvisa som inte är bra. De här jobben bör värderas lika oavsett var i landet du finns, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

Mariestad i Västergötland är den kommun som betalar sämst lön till sommarjobbande ungdomar: 35 kronor i timmen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".