Minus i kommunkassorna i länet i år

2004 blir ett mörkt år för den kommunala ekonomin i länet. Dom flesta av länets 13 kommuner kommer att ha ett minus i kassan när året är slut. Det visar en enkät som Nyheterna har gjort.

Sävsjö kommun tycks ha det kämpigast med sin ekonomi och trots flera akuta sparpaket så fattas nio miljoner kronor i år.

Just nu så sitter ekonomicheferna och politikerna i länets kommuner och grubblar över ekonomin både i år och de kommande åren. Och det är ett tufft år man snart tvingas summera. 2004 blir året då åtta av länets 13 kommuner inte får ihop sin ekonomi, visar en enkät som Nyheterna gjort bland kommunernas ekonomichefer.

Varför får då kommunerna inte ihop sin ekonomi? Först och främst så får man inte in så mycket skattepengar som planerat, folk tjänade helt enkelt inte så mycket pengar som man trodde, säger Pelle Alzén som är ekonomichef i Jönköpings kommun.

Dessutom upptäckte regeringen i våras att kommunerna fått för mycket i stadsbidrag och kommunerna fick vackert betala tillbaka. I många kommuner har dessutom kostnaderna skenat iväg på vissa områden.

Men nu håller något på att hända. Efter ett svart år så ser ekonomin ut att vända rejält 2005 och 2006. Tio av länets 13 kommuner kommer att förbättra sin ekonomi enligt vår enkät. Det här beror främst på att man får inte mer skatteintäkter eftersom fler får jobb men också kraftigt höjda bidrag från staten förbättrar ekonomin. Ingen räknar med minus nästa år och många talar om en dramatisk vändning.