Arkivbild: Janerik Henriksson/Scanpix
Gislaved

Färre barn gör att vikarier varslas

1:19 min

Gislaveds kommun varslar 40 anställda inom barn- och utbildningsförvaltningens långtidsvikariepool.

Anledning är att barnkullarna minskat och att kommunen nu kan täcka upp personalbehovet med den ordinarie personalen.

– Jag tycker det är jättejobbigt, riktigt tråkigt. Jag fick en fråga innan om vi inte kunnat se detta tidigare, men det är väl så att man hoppas in i det längsta att man hoppas det ska lösa sig. Men nu är vi i det läget att det inte löser sig och vi är tvingade att försöka hitta ut ur alltihopa, säger Birgitta Höper Agardsson som är skolchef i Gislaveds kommun.

De 40 personer som nu varslas om uppsägning arbetar alla inom kommunens långtidsvikariepool vilket innebär att de hoppar in på längre vikariat om minst sex månader inom framförallt förskolan.

Trots att det nu är så många som måste gå kommer inte varslet som någon överraskning för kommunen eftersom barnkullarna minskat under en längre period.

- De två senaste åren har det fötts betydligt färre barn än det brukar göra. Det här påverkar situationen, säger Birgitta Höper Agardsson.

Birgitta Höper Agardsson säger i dag att varslet inte har något med besparingar att göra och menar att det inte kommer påverka lärartätheten i skolorna.

- Nu pratar vi om nästa läsår och då är det så att det finns färre barn i vår verksamhet så det ska inte påverka personaltätheten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista