Vaggeryd

Kommunen räknade fel på barnen - nybygge av förskola stoppas

Den nya förskola som Vaggerydspolitikerna beslutade om i april kanske inte blir av. Orsaken är ett räknefel, som upptäcktes först efter att beslutet tagits.

Antalet barn som behöver förskoleplats om ett par år är nämligen inte alls så stort som politikerna först trodde, kanske handlar det bara om hälften så många barn.

Nu har bromsen slagits till och beslutet om förskolan tagits tillbaka. Lite pinsamt är det, säger Stefan Hagström som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

– Kan skylla på mänskliga faktorn. Det är viktigt att vi till syvende och sist har rätt material och då är det viktigt att vi har gemensam statistik att utgå ifrån och i det här fallet har det blivit en miss, säger Hagström.

Två interna utredningar från kommunen ligger bakom förslaget att bygga en ny förskola, ett förslag som barn- och utbildningsnämnden lade fram den 25 april i år. Men nu visar det sig alltså att förslaget är grundat på fel antal barn.

Exakt hur stor felberäkningen är, är Stefan Hagström väldigt förtegen om men det ser ut att kunna handla om drygt tjugo barn. Det skulle betyda att man har räknat med dubbelt så många barn, jämfört med de som faktiskt behöver förskoleplats. Att det har inträffat, ja, det är sånt som händer, menar Stefan Hagström.

Hur långt hann frågan gå innan ni upptäckte misstaget?

– Egentligen var frågan uppe i barn- och utbildningsnämnden och det är ju det högsta politiska organet inom barn- och utbildningsförvaltningen, säger Hagström.

Handlingarna hann faktiskt till och med skickas iväg till kommunstyrelsen, det högsta beslutande organet. Något beslut hann dock aldrig tas och nu kommer barn- och utbildningsnämnden med största sannolikhet att återkalla förslaget, för att göra en ny beräkning.

Stefan Hagström vill idag inte spekulera i om vad som hänt om misstaget inte hade upptäckts.

– Nu upptäckte vi det och nu tar vi fram nya siffror.

Kan det vara så att det rör sig om så många färre barn att ni inte skulle behöva den här nybyggnaden?

– Jag vill inte svara på det rakt av utan vi måste ha fram det här underlaget så vi vet vad vi har att röra oss med.