Riksettanrallyt

Finåk på långsamt rally

1:59 min

I dag går Riksettanrallyt genom länet. Rallyt som inte går ut på att köra fort utan där gamla och nya bilar kör i karavan och många är tidsenligt klädda för att passa sina bilar.

Arrangerar rallyt gör kommuner längs med vägen. Men för Jönköping är det premiär som arrangör. Calle Tholén är turistchef i Jönköping och han tror att många har en relation till Riksettan.

– Jag närmar mig 60 år och jag kommer ihåg innan motorvägarna fanns och trafiken gick genom de stora och små orterna. I dag är det mer turistvägar. Man svänger av från E4 och njuter av natur och sevärdheter. Så jag tror att alla har någon slags relation till Riksettan, som ju från början gick mellan Stockholm och Helsingborg.

Jönköping är för första gången med och arrangerar Riksettanrallyt som sker för 11:e året i rad. Samlingen är inne i stan, men det duggar lätt när bilarna rullar in på den stora parkeringen. Här har ett femtiotal bilar samlats. Men starter finns på flera håll och när man når målet i Värnamo nu under eftermiddagen kommer 500-600 bilar att finnas på plats. Toivo Ståhlgren från Huskvarna är en av dem som.

- Jag har en Ford från 1938, en cabriolet naturligtvis. Det är inte väder för en sådan här i dag, men man åker gärna i den ändå.

Hur ofta är du ute och rastar den här?

– Svårt att säga. Men ganska ofta. Jag åker ett par hundra mil om året med den, säger Toivo Ståhlgren

Britt Nilsson och Frida Nilsson från Habo har klätt sig i tidsenliga klänningar och prickiga strumpbyxor. De står utanför sin 58 Brougham.

– Min dotter Frida är uppvuxen i sådana här bilar, hon har suttit i barnstol i dem sedan hon var liten, men nu är hon stor, säger Britt Nilsson och skrattar.

– Jag är inte med så mycket nu för tiden, men det var väl kul när man var liten. Sen blev det lite pinsamt, men det är det inte nu längre, säger Frida Nilsson.

Riksettanrallyt handlar inte om att det ska gå så fort som möjligt, utan alla de gamla och nya bilarna glider fram i en karavan ner till Värnamo.

– Vi ska se vägen. Jag har aldrig åkt den vägen så det blir jätteintressant faktiskt, säger Britt Nilsson.