Mats Rosenqvist, chef för brottsförebyggande sektorn på polisen i Jönköping. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
Länet

Minskning av klottret gläder polisen

Mats Rosenqvist: ”Oerhört glädjande siffror”
1:57 min

Klottret i länet har minskat rejält, det visar siffror från polisen. I Jönköping kom det förra året in hundra färre anmälningar jämfört med 2008. Positiva siffror, säger Mats Rosenqvist på polisen i Jönköping, men han menar samtidigt att det kan röra sig om en tillfällig trend.

- Oerhört glädjande att vi ser sådana här siffror, det är jättekul. Det här är trendberoende, ibland går det upp och ibland går det ner. Nu är vi kanske i en sådan period där det inte är så jättepopulärt att syssla med det här.

Klottret är alltså en trendgrej. Och just nu kan man se en rejäl minskning av antalet anmälda klotterbrott i hela länet. I Värnamo, till exempel, har antalet anmälningar mer än halverats på tre år. Men det ligger också en hel del arbete bakom minskningen, menar Mats Rosenqvist, både från polisen och kommunerna.

- Det är något vi försöker jobba med kontinuerligt, tillsammans med övriga aktörer i samhället, bland annat med kommunen, skolan och fastighetsägare.

Hur arbetar ni konkret förebyggande?

- Vi har ett antal närpoliser som har ansvar för specifika områden. De har samverkan och kontakter med fritidsförvaltningen och skolan. De träffar mycket ungdomar.

Men trots att klotterkurvan pekar neråt, klottras det fortfarande. Och att det kan få stora ekonomiska konsekvenser märks tydligt. Efter en omfattande klotterskadegörelse mot Öxnehaga centrum i december förra året sa Vätterehems områdeschef Hans Widell så här:

- 45 000 kronor plus moms har vi sanerat för, efter det klottret som inträffade i julhelgen. Det rörde sig om hela centrum på Öxnehaga, allt från någon container till uppe på taket, skyltar, sporthallen, överallt. De hade varit väldigt omfattande.

Och kostnaderna kan svida rejält, både för kommunen och privata fastighetsägare, konstaterar Mats Rosenqvist.

- Det rör sig om stora summor för både sanering och att byta och laga sådant som blir nerklottrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".