1 av 2
Faten Alielaniri, elev på Erik Dahlbergsgymnasiet. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Klas Axelsson, rektor på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio.
Skolan

Färre skolkar efter hot om indraget bidrag

1:44 min

Det har blivit högre närvaro i skolorna i länet efter att reglerna skärptes vid årsskiftet. Nu krävs det inte mycket skolk för att elever ska bli av med sitt studiestöd från CSN.

- Jag tycker faktiskt att de nya reglerna är riktigt bra, för eleverna skolkar inte lika mycket. De vet ju att CSN dras in då, säger Faten Alielaniri som är elev på Erik Dahlbergsgymnasiet.

Från och med årsskiftet är det strängare regler för hur mycket du kan skolka innan Centrala Studiestödsnämnden, CSN, drar in studiestödet. Och hotet att inte få pengar har gjort att fler elever går på lektionerna och närvaron har ökat på flera skolor i länet.

- Elevernas frånvaro har minskat väsentligt. Även de elever som tidigare har uppvisat en hög frånvaro har ökat sin närvaro i skolan. Det är väldigt positivt, säger Klas Axelsson som är rektor på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

Kevin Kilit, är elev på skolan och han tror att det är ett effektivt sätt just att hota med att skolkarna inte får några pengar:
- Eleverna är väldigt lata av sig nu för tiden och man prioriterar att göra annat framför att gå i skolan, vilket jag tycker är väldigt illa. CSN-bidraget är ändå 1050 kronor och det gör ganska mycket, så jag tror inte att man vill missa dem.

Men vad man ska göra för att nå eleverna som ändå struntar i att gå till skolan, det vet inte rektorn Klas Axelsson.

- Den frågan har egentligen inget enkelt svar, utan varje elev är unik och kräver anpassade åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista