1 av 2
Åklagare Lars Johansson, i förgrunden advokat Peter Stierna som företräder den 41-årige pistolmannen. Foto: Håkan Montelius/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skövde

Habobo nekar till budbilskupp

1:44 min

Fyra personer står idag åtalade för budbilsrånet i höstas där man kidnappade en budbilschaufför och kom över gods för över en miljon. Åklagaren kallar det för ett insiderjobb och menar att en 39-årig man från Habo är hjärnan bakom.

(Artikeln uppdateras fortlöpande under rättegången)

Strax efter klockan nio på fredagsmorgonen inleddes rättegången mot de fyra personer som misstänks för inblandning i det uppmärksammade budbilsrånet. Två män, 39 och 41 år gamla, åtalas för grovt rån, en 45-årig kvinna åtalas för medhjälp till grovt rån, och en 40-årig man åtalas för grovt häleri.

Redan under rättegångens inledning fick domaren tillrättavisa en av de åtalade. Den 41-årige mannen som misstänks ha genomfört själva rånet protesterade högljutt mot åklagarens sakframställan:

– Det stämmer inte! Det där stämmer inte! upprepade han vid flera tillfällen under sakframställan. Domaren fick då be honom hålla tyst tills det blev hans tur att tala.  

Det var på Kungsgatan bakom Willys i Skövde som det uppmärksammade budbilsrånet utfördes den 14 november förra året.

– De har utsatt en av chaufförerna för ett frihetsberövande, och i samband med det har de tagit ett stort antal mobiltelefoner som fanns i budbilen, säger kammaråklagare Lars Johansson.

En man med pistol (41-åringen) dyker då upp, hotar de båda budbilschaufförerna, binder dem med silvertejp och stänger in dem i lastutrymmet på budbilen. Sen sätter sig pistolmannen själv bakom ratten och kör iväg.

En insider-kupp
På en mindre landsväg vid Eggby, mellan Skövde och Skara stannar han sen och lastar ur fyra paket med mobiltelefoner, till ett värde av 1,5 miljoner. Sen lämnar han platsen i en annan bil tillsammans med sin 45-åriga kvinnliga medhjälpare.

Men enligt åklagaren var det hela en insiderkupp, och hjärnan bakom rånet var i själva verket en av de båda bakbundna chaufförerna. Mannen, en 39-åring bosatt i Habo, ska ha planerat hela rånet och även ordnat att en 40-årig man i Göteborg tagit emot och sålt vidare en stor del av de stulna mobilerna.

Kartlagt allt
Bevisningen mot de inblandade är omfattande. Bland annat har polisen, genom att kartlägga deras telefonsamtal, kunnat visa att budbilschauffören haft en intensiv kontakt med både pistolmannen och hälaren i Göteborg dagarna innan, under och efter rånet. Dessutom har pistolmannen själv erkänt sin del i rånet och även pekat ut den 39-årige chauffören som hjärnan bakom kuppen.

Chauffören förnekar dock all inblandning.

– Min huvudman menar att de andra beljuger honom rakt av, säger 39-åringens advokat Thomas Berner.

Han menar alltså att han är ett oskyldigt offer i det här?

– Exakt hur man ska beskriva det vill jag inte kommentera, men i vart fall har han ingenting med rånet att göra.

Kände inte till planerna
Den 45-åriga kvinnan medger att hon lånat ut sin bil till sin bekant, och även följt med till Skövde under råndagen. Hon har också följt efter budbilen i sin egen bil till Eggby, men enligt henne har hon inte vetat om planerna, och hon har heller inte förstått att det rört sig om ett rån. Hon säger sig ha blivit vilseledd av den 41-årige pistolmannen och förnekar brott.

Enligt hennes advokat Thomas Håkansson så är bevisningen mot henne väldigt svag.

– Jag är förvånad över att hon ens är här.

Åklagaren hävdar dock att hon varit införstådd i rånet.

Den 40-årige hälaren som tog emot de stulna mobilerna förnekar även han brott. Han säger att han inte vetat om att det rört sig om stöldgods, utan att den 39-årige chauffören sagt att det var en låda han fått av sin farbror.

P4 Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista