1 av 2
Charlie Heinpalu. Arkivbild/Sveriges Radio
2 av 2
Jönköpings län

Det befarade lärarvarslet historiskt

1:46 min

Aldrig tidigare har tillsvidareanställda lärare inom Jönköpings kommun varslats om uppsägning. Men nu ser det oundvikligt ut. Det säger Charlie Heinpalu, Lärarnas Riksförbund.

Lärarna i Jönköping står inför det största varslet någonsin. I nuläget är det oklart exakt vilken omfattning det handlar om, men Charlie Heinpalu, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund, har aldrig tidigare sett ett varsel av den omfattning som nu befaras i Jönköping.
– I Jönköping har det inte historiskt varslats några tillsvidareanställda, men i år blir det nog tyvärr tvunget att göra så.

Tidigare i veckan kom beskedet att Gislaveds kommun kommer att varsla 40 personer inom skolan, främst långtidsvikarier, och nu ser det ut som att också lärare i Jönköping kan tvingas gå. Och osäkerheten finns i hela länet, eftersom barnkullarna har gått ner. Så det är inte ett oväntat besked, säger Charlie Heinpalu.
– Vi har sett att det kommer, utifrån att ungdomskullarna gått ner, så kostymen måste ju anpassas på ett eller annat sätt.

Vet ni vilka tjänster som är i riskzonen?
– I Jönköpings kommun är det gymnasietjänster och mest yrkeslärare, ungdomar söker sig inte till yrkesutbildningar efter den senaste gymnasiereformen.

Var siffran för varslet landar kan Charlie Heinpalu inte svara på i nuläget. Det ligger på politikernas bord, men han menar att det på politisk nivå finns en möjlighet att förebygga övertalighet, alltså att det finns fler lärare än vad som behövs. I slutänden handlar det om politisk vilja, menar han.
– Politiken kan ju med god vilja och framförhållning besluta sig för att ha en större kostym än vad som är nödvändigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista