1 av 2
Råttor i Stadsparken. Arkivbild/Sveriges Radio
2 av 2
Jönköping

Kampen mot råttor fortsätter

2:10 min

Nästa vecka tas ett nytt steg i kampen mot råttor i Jönköping. Den senaste tiden har ju Anticimex försökt få bort råttorna i Stadsparken och nu är det dags att lägga gift i 500 avloppsbrunnar i stan.

– Man blir aldrig av med råttorna i avloppssystemet och för att hålla nere stammen måste man hålla efter dem, säger Mats Wänndahl som är specialtekniker på saneringsföretaget Anticimex.

500 brunnslock ska lyftas runt i kommunen och det är ett arbete Mats Wänndahl och kollegan på Anticimex gör varje år för att hålla nere råttstammen i kloakerna.

I brunnarna placeras en kaka som råttorna får äta, en kaka som är preparerad med gift.
– Och efter två, tre veckor åker vi tillbaka och gör kontroller och är det mycket ätet på kakorna hänger vi ner ytterligare.

Det man ger till råttorna är wafarin, samma ämne som ingår i läkemedlet Waran. Det är ett blodförtunnande medel som gör råttorna törstiga och de dör av blodbrist. Men hur många råttor som gnager av kakorna vet man inte. De döda råttorna försvinner med avloppsvattnet.

Men enligt Mats Wänndahl så håller man råttorna i schack i Jönköping - genom den årliga saneringen bland annat.
– Visst finns det lite råttor, men det är inget stort problem.

Men hur ofta händer det att råttorna går upp i avlopp?
– Inte jätteofta, nu när vi har den förebyggande saneringen, men kanske fyra-fem gånger om året om det finns råttor i närheten när man renoverar sitt badrum och man inte täpper till stammarna ordentligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista