1 av 2
Chefsåklagare Stefan Edwardson. Arkivbild/Sveriges Radio
2 av 2
Hillerstorp

Friande morddom kan hamna i HD

Chefsåklagaren: ”Vi vill ha en ändrad dom”
1:34 min

Åklagarna vill att High Chaparral-målet avgörs i Högsta Domstolen. Framförallt för att man vill ha en fällande dom, men det finns fler anledningar.

Knivdådet på nöjesparken High Chaparral utanför Hillerstorp i somras kan hamna ända uppe i Högsta Domstolen. Hovrätten friade ju den man som tingsrätten dömt för mordet. Nu vill åklagarna att Högsta Domstolen tar upp fallet.
– För det första vill vi ha en ändrad dom till stånd, vi vill ju ha en fällande dom, men sen har vi också funnit att det finns flera principiellt intressanta frågor som vi vill att Högsta Domstolen ska titta på.

I tingsrätten dömdes den 37-årige Hells Angelsanhängaren till tolv års fängelse för mord.

Men när hovrätten tog upp fallet friades han helt och släpptes. Man kunde slå fast att han varit på platsen, deltagit i tumultet och till och med hållit i kniven som sannolikt tog den 40-årige mannens liv. Men ingen såg 37-åringen skära honom. Därför kunde hovrätten inte vara säker på att det var han som utdelade de dödande huggen.

Mannen teg rakt igenom hela rättegången. Det är en av de punkter Stefan Edwardson har tagit fasta på.
– Frågan är hur långt den rättigheten att tiga sträcker sig i ett mål där det finns väldigt stark bevisning.

Så du menar att i det här fallet skulle man inte ha rätt att tiga så länge som han gjorde?
– I vart fall bör domstolen när man tolkar den tystnaden, överväga om det inte ska tolkas till vederbörandes nackdel.

Ja, det vill man nu att Högsta domstolen ska titta närmare på. Man vill också veta hur mycket bevisning som kan krävas för en fällande dom och hur man får lägga ihop olika bevis för att skapa en tillräcklig helhet i sin bevisning.

Åklagarna har lagt ner stora resurser på ärendet. Nu ser man alltså gärna att Högsta Domstolen tar upp det.
– Jag inser att man bara prövar ett väldigt litet antal fall i Högsta Domstolen, men jag är förhoppningsfull, säger Stefan Edwardson vid Åklagarkammaren i Jönköping.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".