Eksjö kommun

Högerextremister i Mariannelund

Ett antal poliser finns på plats i Mariannelund där det pågår en demonstration.  Organisationen Svenska Motståndsrörelsen inledde ett öppet möte klockan 13 med anledning av den gruppvåldtäkt som begicks på orten i slutet av förra året.

Polisen i länet vill inte tala om hur många poliser man har på plats i Mariannelund, mer än att det är mer än vanlig bemanning.

Svenska Motståndsrörelsen har sökt och fått tillstånd för demonstrationen på torget utanför Centrumhuset, dit man hoppades locka Mariannelundsbor.

Ett litet antal motdemonstranter finns också på plats.

Det var i december som en kvinna våldtogs av flera män i lokaler som tillhör Migrationsverket. Sju av männen dömdes sedan för grov våldtäkt av Eksjö Tingsrätt.

Efter händelsen har främlingsfientliga och nazistiska grupper sökt sig till samhället för att dra nytta av situationen och hetsa mot flyktingar. Nyheterna har tidigare rapporterat om affischering med rasistiskt budskap på orten och om misshandel mot personer med utländsk bakgrund.

För att möta främlingsfientligheten bildades det en arbetsgrupp som ska jobba efter ledstjärnorna integration och samförstånd. Det bestämdes också att polisen skulle öka sin närvaro i Mariannelund, både i uniform och civilt.

Fotnot: Svenska Motståndsrörelsen, SMR, är en nazistisk organisation som bildades 1997. (Källa: Expo)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista