Jönköpings län

Demonstrationer avlöpte lugnt

Det demonstrerades både i Jönköping och i Mariannelund igår eftermiddag. Och enligt polisen gick båda demonstrationerna lugnt till.

I Mariannelund i Eksjö kommun anordnade högerextrema organisationen Svenska Motståndsrörelsen öppet möte på torget.

Vi har ju berättat tidigare att främlingsfientliga organisationer försöker utnyttja situationen efter gruppvåldtäkten i Mariannelund i slutet av förra året.

Mötet igår slutade med att en person omhändertogs för ordningsstörning och en åskådare polisanmäldes för olaga hot mot en demonstrant.

Ett antal poliser fanns på plats men kunde avsluta insatsen när demonstranterna drog vidare till Kalmar län för en hemlig samling där.

I Jönköping tågade ett par hundra demonstranter från Tändsticksområdet till Rådhuset med budskapet att medlemmar ska få fortsätta styra Kulturhuset.

Kommunen har ju beslutat att föreningen som driver huset idag inte ska få fortsätta med det.

Vid demonstrationen i Jönköping behövdes inga polisingripanden. Demonstrationen var den andra i ordning för Kulturhusets bevarande. Den första hölls i mitten av april och slutade med tumult. Men till skillnad från den gången hade man igår tillstånd att demonstrera. Även i Mariannelund hade demonstrationen tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista