1 av 5
Jeppe Jernström visar den vinkyl som auktioneras ut under söndagen. Tillverkad i London 1828 och från en samling som funnits i Jönköping. Utgångspriset var 100 000 kronor. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
2 av 5
Thomas Lundberg och Jenny Andersson från Skövdetrakten hade kommit till Jönköping för att spana in utbudet på vårauktionen. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
3 av 5
Möbler från tingsrätten innan den flyttade till de nya lokalerna såldes på auktionen. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
4 av 5
Silver fanns att lägga bud på. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
5 av 5
800 föremål auktionerades ut under söndagen. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Jönköping

800 auktionsföremål lockar samlare

1:42 min

Idag hålls vårens stora auktion på Vätterbygdens Auktionskammare i Jönköping. 800 föremål ska auktioneras ut - och samlarna är på plats.

– Ovanligt fin auktion det här, det är ju en massa fina tankar bakom, idag köper ju folk mest skit för att slänga, förr köpte man bra saker för att spara.

Det säger samlaren Lars, som är intresserad av stormaktstiden och av bruksföremål, men han vill varken tala om vad han heter i efternamn eller vad han är ute efter den här dagen.
– Det är mycket kan jag säga, så mycket kan jag säga.

Är man lite hemlighetsfull när man går runt här så man inte avslöjar sig?
– Det är väl så kanske, att det är så.

Ja, Lars är en av dee som går runt bland alla de 800 föremål som ingår i vårens kvalitetsauktion. Man spanar in, antecknar och läser in sig på föremålen.
– Dels har vi Sven Vedelövs samling från Oskarshamn med en otroligt fascinerande samling kulturföremål och dels en spektakulär vinkylare i silver som väger nästan sex och ett halvt kilo som tilldragit sig visst internationellt intresse, säger  Jeppe Jernström, som är vd för auktionskammaren.

Det säljs även föremål från gamla tingsrätten i Jönköping vid auktionen i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista