1 av 3
Värnamo och Tranås drar till sig kunder från andra kommuner och är nya handelscentrum i länet. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
2 av 3
Per-Olof Martinsson från Södra Unnaryd i Hallands län åker gärna till Värnamo och handlar. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
3 av 3
Seniorkonsult Henrik Vestin. Foto: HUI Research
HUI:

Värnamo och Tranås nya handelsvinnare

Värnamo och Tranås har genom sin förmåga att locka till sig kunder från grannkommunerna etablerat sig som två nya handelscentrum i Jönköpings län. Värnamo ligger till och med på 14:e plats i landet om man räknar bort turistorter och gränshandeln.

En som åker till Värnamo och handlar ibland är Per-Olof Martinsson från Södra Unnaryd i Hylte kommun. Han åker över länsgränsen för han tycker utbudet är stort i Värnamo.

- Det finns stort utbud av butiker, som till exempel Biltema som är som ett gubbdagis för mig, äsger Per-Olof Martinsson.

Det är Handelns utredningsinstitut, HUI Research, som kan konstatera att Värnamo och Tranås är de som lockar flest till att handla i kommunen . Det mäts med ett så kallat index. Värnamo har 127 i index och Tranås 111. Då räknas köptroheten hos de som bor där, plus de som åker till kommunen för att shoppa.

Är indexet 100 så betyder det att handeln omsätter lika mycket som det bor folk i kommunen.

Minst köptrogna hemkommunens handlare är Habo- och Anebyborna.

- Handel drar handel, förklarar seniorkonsult Henrik Vestin på Handelns utredningsinstitut, HUI Research, när han reder ut orsakerna till Värnamo framgång som nytt handelscentrum i länet.

Han pekar också på att det är viktigt med en strategi och en beredskap. Är det så en affär vill etablera sig i en kommun så måste det finnas både lokaler och tomtmark på en gång.

Det som mätts är hur många som handlar utanför hemkommunen, då reser man till Värnamo och Tranås. Men om man i stället räknar omsättningen av handeln så är givetvis Jönköping ohotat som länets handelscentrum. För där bor ju fler människor som handlar mer.

Köptroheten i länet

Köptroheten i hemkommunen enligt Handelns Utredningsinstitut, HUI Research.
100 i index betyder att handeln omsätter lika mycket som det bor folk i kommunen.
Över 100 betyder att många reser dit från andra orter utanför kommunen.
Ju lägre siffra, desto mindre köptrohet mot affärerna i hemkommunen.

Värnamo 127
Tranås 111
Eksjö 97
Jönköping 96
Mullsjö 89
Gislaved 87
Vetlanda 87
Sävsjö 83
Gnosjö 75
Nässjö 75
Vaggeryd 74
Aneby 63
Habo 55

Senaste siffrorna som är från 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista