Carmita Johansson på Eksjö turistbyrå Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Eksjö

Lågkonjunktur lockar turister till Eksjö

1:38 min

Trots bistra tider fortsätter turisterna att strömma till Eksjö. Under förra året ökade besöksnäringen med nio miljoner och lågkonjunkturen kan ha bidragit till det.

– Finanskrisen gynnades vi av, det var så mycket tyskar och danskar som kom till oss då, säger Carmita Johansson på Eksjös turistbyrå.

Så ni ser gärna att krisen fortsätter?

– Nej det vill jag inte säga att jag tycker, det är ju alltid tråkigt med kris, säger Carmita Johansson.

Den ekonomiska krisen tycks alltså inte ha haft någon dämpande effekt på turiststaden Eksjö. 283000 gästnätter kunde man räkna in förra året, och alla besökare som kom till Eksjö och bodde, åt, shoppade, reste och ägnade sig åt andra aktiviteter genererade en sammanlagd omsättning på 219 miljoner kronor, en ökning med nio miljoner kronor från året innan.

Flera stora evenemang, däribland den unika trästaden och närheten till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, nämner Carmita Johansson på turistbyrån i Eksjö som exempel på varför allt fler turister hittar hit. Men ännu fler ska det bli, säger hon.

– I år har vi satsat och anställt en destinationsutvecklare som ska jobba med att lyfta turismen. Maj månad har ju varit bra också, vi har sett mycket turister redan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista