John Johansson tv. här med Jens Ingolf som är utvecklingsledare på klockaregården i Jönköping. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
Jönköping

Konfirmationen - en dyr affär för kyrkan

John Johansson: ”En anpassning efter ungdomarna”
1:44 min

Jönköping har länge stuckit ut i statistiken när det gäller antalet ungdomar som konfirmerar sig. Men prislappen för att locka ungdomarna är rejäl - det kan kosta kyrkan upp emot 10 000 kronor per konfirmand.

– Det är en anpassning efter ungdomarna. De vill ha någon form av upplevelse kopplad till konfirmationen, säger John Johansson som är ekonomichef i Svenska kyrkan i Jönköping.

Konfirmationen är ett dyrt kalas för kyrkan. Vildmarkskonfirmationen, som bland annat erbjuder tre veckolånga läger, kostar drygt en halv miljon för ett 50-tal deltagare. Samtidigt kostar de som konfirmerar sig på Dalvik i Jönköping 40 000 kronor. Och pengarna hämtas i kyrkoavgiften.

Ett sätt att möta ungdomarna

Att möta ungdomar är ett starkt argument för kyrkan att satsa pengar på olika typer av konfirmationsgrupper. För trots att Jönköping har ett högt snitt i antalet 15-åringar som väljer att konfirmera sig har aktiviteter i och med konfirmationen blivit ett nödvändigt konkurrensmedel.

Enligt John Johansson är till exempel HV71-konfirmationen och vildmarkslägren lite av ett lockbete för att få ungdomarna till Svenska kyrkan i Jönköping.

– De kanske hade konfirmerat sig ändå men inte hos oss.

Varför är det viktigt att de gör det hos er?

– Det är viktigt att de konfirmerar sig hos oss för medlemssiffrorna är vikande i Svenska kyrkan, säger John Johansson som är ekonomichef i Svenska kyrkan i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".