Skyways lämnar idag in sin konkursansökan. Foto:Johan Nilsson/Scanpix
skyways

Flyglinjen tar över efter Skyways konkurs

0:42 min

När Stockholmsresenärerna kom till Jönköping airport på Axamo på tisdagsmorgonen fick de beskedet: flyget inställt. Skyways begär sig själva i konkurs. Lokala Flyglinjen tar över istället.

Sven-Åke Svensson är en av de drabbade resenärerna som nu får hitta alternativa sätt att resa. Han skulle till Stockholm vid sextiden.

– De sa att flyget var inställt eftersom Skyways gått i konkurs nu på morgonen klockan sex. Snopet. Nu får jag ta en hyrbil istället, säger Sven-Åke Svensson.

– Tråkigt men inte helt oväntat. Nu får vi se hur vi kan lösa flygningarna till Stockholm, säger Sten Norinder, vd för kommunägda Jönköping airport som drabbas hårt av att Skyways inte längre flyger.

Flygningarna mellan Jönköping och Stockholm/Arlanda tas nu över av det lokala flygbolaget Flyglinjen istället, redan från och med torsdag. Det säger Flyglinjens vd Henrik Lindberg till P4 Jönköping.

– Vi kommer att se till att vi har flygplan och personal, lovar han.

Skyways begärs i konkurs

Senare under morgonen kom beskedet i ett pressmeddelande: Flygbolaget Skyways med sitt dotterbolag City Airlines kommer under förmiddagen att begära sig själva i konkurs. Betalningarna har ställts in och samtliga flygningar ställs nu in med omedelbar verkan. Skyways flyger till ett 20-tal destinationer inom Sverige och i Europa.

Då Skyways och Citys ägare har beslutat att inte längre finansiera bolagen har styrelsen tvingats fatta beslut om att ställa in samtliga betalningar och avsluta samtliga flygningar, skriver företaget i sitt pressmeddelande.

"Under ett halvår har det arbetats hårt med att vända utvecklingen i bolaget och ledningen i Skyways och City Airline är ledsna för den uppkomna situationen", skriver man vidare.

Flyglinjer i Sverige som trafikerats av Skyways:

Jönköping-Arlanda, Karlstad-Arlanda, Karlstad-Köpenhamn, Kristianstad-Arlanda, Luleå-Göteborg/Landvetter, Norrköping-Köpenhamn, Norrköping-Visby (sommarmånaderna), Halmstad-Arlanda, Jönköping-Arlanda, Oskarshamn-Arlanda, Visby-Arlanda, Växjö-Arlanda, Bromma-Halmstad, Bromma-Visby, Sundsvall-Göteborg/Landvetter, Göteborg/Landvetter-Visby (sommarmånaderna), Östersund-Göteborg/Landvetter (under vintermånaderna).

Källa: Branschsajten Svenskaflygbolag.com (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista