Hans Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Värnamo och IFK Värnamos ordförande Kaj Larsson är nöjd med det nya sponsoravtalet. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Fotboll

Sponsoravtal kräver samhällsinsater

5:30 min

Värnamo kommun går in som huvudsponsor åt Superettanklubben IFK Värnamo. I gengäld krävs ett samhällsansvar. Någon elitverksamhet är det dock inte som kommunen kommer sponsra.

Värnamo kommun har tecknat ett sponsorsavtal med IFK Värnamo. Kommunen går in som en av huvudsponsorerna det kommande året.

Enligt det ett-årsavtal som skrivits ska pengarna bland annat gå till att stötta klubben i sin elitsatsning och profilera Värnamo som kommun. Men det ingår även att klubben ska ta ett samhällsansvar.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (C) handlar det inte om att kommunen är med och sponsrar någon elitverksamhet.

– Vi sponsrar inte själva elitverksamheten utan vi sponsrar breddidrotten. I avtalet framgår att man ska ta fram nya spelare, man ska satsa på damfotbollen, man ska satsa på våra ungdomsgårdar och man ska väcka ett intresse i samhället för ett idrottsligt utövande, säger Hans-Göran Johansson.

250 000 kronor, ja så mycket är det ettåriga sponsoravtalet värt som Värnamo kommun nu tecknat med IFK Värnamo. IFK har tidigare ansökt om ett sponsringsbidrag från kommunen på 600 000 kronor. Men efter förhandlingar blev det alltså lite mindre än hälften som man enades om till slut.

Enligt avtalet ingår det sjutton olika punkter. Allt från att kommunen ska kommuniceras som huvudsponsor till olika reklamutrymmen på arenan, matchprogram med mera. Men det ingår även fler motprestationer i sponsorsavtalet som IFK Värnamo ska stå för säger Hans-Göran Johansson.

Klubben ska förutom att man ska engagera de ensamkommande flyktingbarnen även jobba med ett handlingsprogram mot främlingsfientlighet, mobbing, dopning och droger. Det ingår även att flickor ska inspireras att satsa på fotbollen och få samma möjligheter som killarna.

För IFK Värnamo känns det nya sponsoravtalet med kommunen mycket positivt, säger klubbens ordförande Kaj Larsson.

– De flesta klubbarna i Superettan och Allsvenskan har trots allt ett avtal med kommunerna. Vi är väldigt nöjda med summan, säger Kaj Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista