1 av 3
Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio
2 av 3
Li Lejerstedt, kommunikationschef på högskolan. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
3 av 3
Jönköping

Chef lurade Högskolan - "Tog pengar i tio år"

Varje vecka gick den högt uppsatte chefen på Högskolan i Jönköping till banken och tog ut mellan 10 000 och 45 000 kronor från ett av högskolans konto. Nu är högskolansutredning om hur förskingringen kunde pågå i tio års tid klar.

Högskolan konstaterar att mannen agerat ensam och han har på ett smart sätt lyckats sopa igen spåren.

Ingen - varken revisorer eller andra i ledningen - har misstänkt något under alla år som mannen tros ha tagit pengar från högskolan. Det ska ha pågått sedan 2001, minst - och under tiden fram till i höstas har 12,5 miljoner kronor försvunnit.

Man upptäckte honom i höstas när banken gick igenom alla högskolans konton. Man hittade då ett affärskonto som disponerades av chefen ensam. Genom att skapa falska fakturor har han kommit åt pengar från olika konton på högskolan som han flyttat till affärskontot och därifrån har han tagit ut kontanter, varje vecka.

När HLK, Högskolan för lärande och kommunikation, presenterade sin utredning idag - som en extern konsult gjort - har de kommit fram till att mannen agerat ensam och trots att han agerat på ett avancerat sätt så finns det brister i rutinerna på skolan. Mannen har kunnat lägga upp leverantörer ensam utan att någon annan varit inblandad - och han har dessutom kunnat ta ut pengar från kontot utan att någon reagerat.

– Det har funnits svagheter i systemet som möjliggjort för en person som verkligen varit ute efter att missbruka sin position och förtroendeställning. Jag skulle vilja säga att de här bristerna säkert finns inom andra organisationer också. Vi har nu vidtagit kraftiga åtgärder och rättat till där vi kunnat se brister, men det är självklart att en normal anställd utnyttjar ju inte den här typen av brister säger Li Lejerstedt som är kommunikationschef på högskolan.

Mannen är misstänkt för brott, men ännu ej åtalad. Åtal väntas väckas inom ett par veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista