Stridspilot Andreas Dahlberg. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
LASSO

Han övar för att försvara Sverige

Stridspilot Dahlberg: ”Säkra förmågan att försvara Sverige”
7:26 min

Har du märkt av att det bullrar ovanligt mycket från luften? Då har du hört några av de stridsflygplan som just nu är med i Sveriges största flygövning som pågår med samtliga flygvapenförband och luftvärnet. Hagshult utanför Värnamo är en av de flygbaser som används under övningen.

En av de stridspiloter som är med i flygövningen är Andreas Dahlberg, som jobbar inom flygvapnet i Kallinge/Ronneby.

– Generellt sett handlar det om att stärka förmågan att försvara Sverige. I den här flygvapenövningen har vi fokus på luftstridskrafterna. Det är vi i flygvapnet och luftvärnet som samverkar i ett fiktivt scenario som utspelar sig över Öland och Gotland, säger Andreas Dahlberg.

Stridspiloten Andreas Dahlberg är alltså en av de drygt 1 200 personer som är involverade i den stora flygvapenövningen som inleddes igår och som kommer att pågå till och med torsdag och där Hagshult utanför Värnamo är en av de baser som piloterna använder som start- och landningsbana för sina övningar.

På Hagshult finns femton piloter stationerade och som dygnet runt turas om att flyga iväg i de sex stridsflygplan som finns tillgängliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".