1 av 5
Konkurrensen är hård mellan livsmedelsaffärerna i Värnamo. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 5
Köpmannen Rainer Lorenzen är en tävlingsmänniska och räds inte konkurrensen av sju andra livsmedelshallar i Värnamo. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
3 av 5
4 av 5
Karl-Erik Bengtsson köper allt i Värnamo med undantag för någon utflykt till Ullared. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
5 av 5
Seniorkonsult Henrik Vestin. Foto: HUI Research
Värnamo

Åtta krigar om matkunderna

1:56 min

I Värnamo finns sju större livsmedelsaffärer, och nu byggs en åttonde. Det bidrar till ökad konkurrens handlarna emellan på orten men risken finns att någon slås ut. I Värnamo tätort bor 18 602 invånare.

- Men i en stad med 18 600 invånare är det inte säkert att alla åtta överlever konkurrensen, säger seniorkonsult Henrik Vestin på Handelns utredningsinstitut. Det krävs att folk från grannkommunerna åker till Värnamo för att köpa mat.

Hemköp byggde om i höstas, Willys har renoverat nu. Tio nya jobb nu och tio nya jobb blir det i höst på Kvantum. En av dem som också satsat, trots den hårda konkurrensen, är köpmannen Rainer Lorenzen. Häromdagen invigde han en mångmiljoninvestering. Ett tillbygge av Kvantum på 30 miljoner kronor.

- Det är väldigt mycket pengar.

Konkurrensen är hård och Rainer Lorenzen menar, att det gäller att hålla en hög service mot kunderna för att stå sig i konkurrensen.

Det Handelns utredningsinstitut säger om köptrohet, bekräftas av kunderna på Kvantum. De är köptrogna sin affär men är ibland inne i någon av de andra livsmedelsaffärerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista