Sten Norinder. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Jönköping

Små plan kan få flygplatsen att tappa

1:36 min

Det har blivit platsbrist på flyget mellan Stockholm och Jönköping efter Skyways konkurs och flygplatsen riskerar tappa.

Det lokala bolaget Flyglinjen lovar ju att ta över avgångarna, men planen är så små att de inte räcker till och nu riskerar den kommunala flygplatsen att tappa resenärer.

– Efterfrågan är stor nu på flyg till Stockholm och med tanke på att Flyglinjen har ett ganska litet flygplan så räcker inte kapaciteten för den efterfrågan som är. Vi kan lösa problemen till någonstans mellan 65 och 70 procent idag med den kapacitet som finns men vi måste komma upp till hundra procent så alla kan komma upp till Stockholm med flyg som vill det, säger Sten Norinder som är vd för Jönköping airport.

Tidigt i går morse fick resenärerna som stod på flygplatsen på Axamo i Jönköping och skulle checka in mot Arlanda ett snopet besked, flygningen är inställd - Skyways ska begära sig självt i konkurs.

Men den enes död blir den andres bröd, för det dröjde inte många minuter förrän det lokala flygbolaget Flyglinjen, som i dag flyger på Bromma, meddelade att man tar över flygningarna som Skyways haft till Arlanda.

Men problemet är att Flyglinjens plan är så pass mycket mindre och bara tar 18 passagerare. Det gör att många inte får plats och nu får åka tåg, buss eller bil istället.

För att lösa detta jagar Flyglinjen större plan att hyra och flygplatsen jagar nya flygbolag.

Risken när man nu inte kan möta behovet på sträckan Jönköping-Arlanda är att kunderna för alltid lämnar flyget.

– Det kan betyda ändrade resvanor, tyvärr. Det kan vara så att några känner att det inte går riktigt att lita på att man kan flyga. Det blir gärna den effekten när man får en konkurs, säger Sten Norinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista