1 av 2
Ulrika Ribbholm. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Per-Anders Heedman. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Sjukvård

Hemort ska inte avgöra vård för döende

1:07 min

Vården i livets slutskede, den så kallade palliativa vården, ska bli både bättre och mer enhetlig framöver. Idag har vårdpersonal från Jönköpings län pratar om hur döende människor ska tas omhand.

Vårdpersonal från länen diskuterade, tillsammans med vårdpersonal från Kalmar län och Östergötland, kring ett nationellt vårdprogram för hur döende människor ska tas omhand. Vårdprogrammet behövs, säger palliativläkaren Per-Anders Heedman, som är en initiativtagarna.

– Det finns betydande skillnader exempelvis beroende på vilken bostadsort man kommer ifrån. Tanken är nu att vårdprogrammet kan göra samma vårdinnehåll, på ett enklare sätt, tillgängligt för alla inom vår region, säger Heedman.

Idag finns den stora kunskapen runt den palliativa vården på ett antal hospis, alltså vårdenheter i livets slutskede, och tanken är att föra ut kunskapen från de här enheterna till äldreboenden och sjukhus.

Dagens palliativa vård har uppstått kring enskilda eldsjälar, det har funnits lite av struktur och enhetlighet säger Per-Anders Heedman. Det har tagit mellan ett och två decennium att enas om vad som är den bästa vård som vård-Sverige vill leverera till människor i livets slutskede och det är den kunskapen som det nya vårdprogrammet ger.

Heedman säger också att man tror att människor har samma behov oavsett vilken sjukdomsbild man har i livets slutskede. Idag ser inte den bilden enhetlig ut.

Ulrika Ribbholm jobbar på en palliativ enhet i Vetlanda och hon tror att det nya vårdprogrammet kommer att fungera bättre än tidigare.

– Jag tror det kommer bli ett bra stöd för all personal. Sedan tror jag framför allt att det kommer vara ett stort stöd till de som jobbar på äldreboenden och andra korttidsenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista