Odlaren Johan Hultman i Gisebo utanför Jönköping. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
JÖNKÖPING

Mycket frukt på grenarna i år

Odlare: ”Det är bra väder nu under blommningen”
1:33 min

Trots en ovanligt kall vår så ser fruktsäsongen ut att kunna bli bra i år. Även om en del har tagits av frosten så är det inget att oroa sig för menar odlare i länet.

Den kalla våren spelar inte så stor roll in på årets fruktsäsong, det menar Pelle Rudenstam som är fruktgrossist i Gisebo utanför Jönköping.
– När det gäller äpplen så är de i full blom nu. Det kan vi se här utanför. Plommonen har just blommat över, så de har passerat den kritiska gränsen där det är risk att det fryser. Men det är lika dant där som med annat, det har legat lite stilla under maj månad när det varit kallt och nu vaknar det upp igen och kommer slå ut i full blom. Framförallt den här veckan så kan man se att det smäller till nästan på ett par dagar.

Att våren var så kall så länge innan värmen äntligen kom nu, det gör att träden blir stressade. Det säger Johan Hultman som odlar äpplen, körbär och plomon i Gisebo och han är inte helt lugn han än heller.
– Man är ju lite orolig när det kryper under nollan om kvällarna. Men jag ser inga direkta skador av frost.

Hur kommer äppelskörden bli i år?
– Det är kanske lite tidigt att se det än, men nu verkar det vara väldigt bra väder under blomningen här.

Är körsbären mer känsliga?
– Det beror lite på konditionen i knopparna sedan säsongen innan. Plommon däremot brukar det alltid bli för mycket så man får gå och gallra, säger Johan Hultman och avslutar:

– Sommaren verkar bli bra, det tror jag.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".