1 av 2
Utbildningsminister Jan Björklund (FP). Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
2 av 2
Jönköping

Ministern om omtalat avtal

Utbildningsminister Jan Björklund vidtar inga åtgärder när det gäller avtalet som Jönköpings kommun haft med muslimska församlingar.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) uttalar sig nu kring fallet i Jönköping där muslimska församlingar haft ett speciellt avtal med kommunen. Avtalet som funnits i nära två decennier innebar att muslimska barn bland annat kunde slippa sova över på skolresor.

I samband med att Jönköpings kommun anmäldes av föreningar som stöder kvinnors rättigheter så ställde riksdagsledamoten och socialdemokraten Carina Hägg från Värnamo en fråga till Jan Björklund om regeringen vidtagit några åtgärder.

I ett svar skriver utbildningsministern att regeringen inte kommenterar enskilda ärenden, men påpekar ändå att läroplanen lyfter fram värden som individens frihet och integritet, alla människors lika värde och jämställdhet mellan män och kvinnor.

Han skriver också att det är Skolinspektionen som har tillsyn, att han inte tänker vidta någon åtgärd och att han noterat att Jönköpings kommun valt att upphäva överenskommelsen med de muslimska församlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista