Flygplatsens vd Sten Norinder tror inte att de får tillbaka några pengar. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Jönköping

Stor förlust för flygplatsen

1:49 min

Flygbolaget Skyways som gick i konkurs tidigare i veckan har stora skulder till flygplatsen i Jönköping. Pengar som de förmodligen aldrig kommer få tillbaka och som kommunen och skattebetalarna får stå för i stället.

Flygplatsens vd Sten Norinder säger att det är mycket pengar bolaget är skyldig flygplatsen.
– Skyways var väldigt stora här på flygplatsen. Det var inte bara att de flög här regelbundet och med hög kapacitet, utan dessutom hade de tekniskt underhåll här. Så vi har både hyror och startavgifter som de ska betala. Så naturligtvis gör vi en kundförlust på Skyways.

Ekonomiskt kan Skyways konkurs bli ett hårt slag främst mot de mindre flygplatserna som har fodringar motsvarande miljonbelopp hos Skyways, pengar man nu förmodligen inte får se röken av. Skyways har leasat nästan alla sina flygplan och bedömningarna är att bolaget inte har särskilt mycket tillgångar som kan täcka de skulder man har.

I Halmstad har flygplatsen nästan fyra miljoner kronor att kräva in av Skyways, enligt Dagens Nyheter. Även i Jönköping har de skulder, men det är oklart hur mycket. Detta eftersom man inte summerat det än och vd Sten Norinder vill heller inte avslöja några företagshemligheter.
– Vi ska inte avslöja vad konkursförvaltaren har att arbeta med.

Handlar det om sexsiffriga belopp eller miljonbelopp?
– Ja, stora pengar, säger vd Sten Norinder.

Stora skulder

Sannolikt kan Skyways skulder hos flygplatsen i Jönköping handla om 100 000-tusentals kronor, något som nu flygplatsens ägare Jönköpings kommun och skattebetalarna får täcka upp. Detta hos en flygplats som redan nu dras med miljonförluster.
– Vi gör större förluster i och med kundförlusten, säger  Sten Norinder. Hade vi inte haft kundförlusten hade vi gjort en mindre förlust än den vi kommer att göra.

Så skattebetalarna får stå för det här om Skyways inte kan betala?
- Det kan man säga att de får göra. Samtidigt får skattebetalarna tillbaka pengar genom den regionalekonomiska betydelsen när exempelvis frakten ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista