Tingsrätten i Jönköping. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
JÖNKÖPING

Frias efter misshandel på dansgolv

Trots att två högskolestudenter blev brutalt nedslagna på ett dansgolv mitt bland dansande ungdomar så kommer ingen att fällas för brottet som det ser ut nu. I dag friades de som åtalats.

Det var två högskolestudenter som den där kvällen i mars blev attackerade på ett dansgolv, på ett av Jönköping uteställen. En av dem fick en spark och en knuff, den andra blev sparkad medvetslös och vaknade upp i ett garage på baksidan av dansstället.

Men när tingsrättens dom i målet kom i dag så är det ingen som döms för något av det här våldet trots att fyra män i 20-årsåldern har både suttit häktade och stått inför rätta. Tingsrätten tycker inte att bevisen mot dem håller.

De har pekats ut av de två högskolestudenterna som de som misshandlade, men det räcker inte alltså. Bland annat för att ljuset på dansgolvet var så dåligt att någon av dem kan ha tagit fel på person men också för att en av dem, enligt domen, inte varit tydlig i sitt utpekande.

De fyra männen har dessutom genom hela utredningen nekat till inblandning och har i stället lämnat andra uppgifter på vilka som slagit och sparkat.

Resultatet blir att ord står mot ord och männen frias.

I dag är högskolestudenten som misshandlades till medvetslöshet nästan helt återställd. Han hade tur och klarade sig undan allvarliga skador enligt rättsläkaren som undersökt honom.

Han vill inte vara med på en intervju men säger till Nyheterna att han är besviken efter att tingsrätten friat männen och att han är helt säker på att han pekat ut rätt personer.

Två av de fyra männen döms dock för en helt annan misshandel till en månads fängelse respektive skyddstillsyn och böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista