1 av 4
Kent Erlandsson är vd för High Chaparral. Foto: Mattias Sundler/SR
2 av 4
Jan Karnå jobbar i den nya filmstudion där besökarna kan bli westernstjärna i en egen film. Foto: Mattias Sundler/SR
3 av 4
Annelie Andersson och Patrik Sunesson har rest från Timrå för att vara med på husbilsträffen i helgen. Foto: Mattias Sundler/SR
4 av 4
Lucky Luke och bröderna Dalton är ett av inslagen på High Chaparral. Foto: Mattias Sundler/SR
LASSO

Ny mc-träff på High Chaparral

7:20 min

High Chaparral har slagit upp portarna för året säsong. Och man har investerat 20 miljoner i anläggningen. Men den tragiska incidenten - när en man knivskars till döds - har påverkat.

Det har nu gått en vecka sedan westernstaden High Chaparral utanför Hillerstorp slog upp portarna för en ny säsong. Just i dag är det tämligen lugnt på anläggningen med några hundra besökare med främst skolklasser. Nu till helgen väntar en stor husbilsträff med drygt 300 bilar och kommande helg är det dags igen för mc-träffen Swedish bikemeet som i år alltså kommer att övervakas av betydligt fler poliser än i fjol. Allt på grund av knivskärningen som kostade en man livet förra året.
- Frågan är om man ska lägga ner mc-träff när 99 procent är seriösa människor, ska en procent bestämma? 
- Det är inte demokratiskt.

Har du funderat på att lägga ner?
- Ja, det är klart. Ska de mörda en om året då lägger vi ner det. Så roligt är det inte.
 

När det gäller anläggningen i år så har det investerats nästan 20 miljoner kronor. Men det är inte något som besökarna kommer att märka av så speciellt mycket menar Kent Erlandsson. Förutom det stora och moderna storköket har det även byggts till en stor lagerlokal på 1700 kvadratmeter som ligger i direkt anslutning till det nya köket.
- 99 procent har ju inte matsäck med sig, det är ju väldigt viktigt. Vi säljer mat och dryck för 35 miljoner om året.

Vid entrén till westernstaden hittar man också en av årets nyheter, nämligen en filmstudio där besökarna kan få vara med i en westernfilm. Och där jobbar Jan Karnå.
- Man får titta på tv-skärmar med filmer så får man välja. Sen får man westernkläder och så får man ställa sig framför en kamera. Sen redigerar vi in dig i filmen.

Vid entrén finns Patrik Sunesson och Annelie Andersson som åkt ner från Timrå för att vara med på husbilsträffen. De är med i westernklubben trogna och klädda i tidsenliga westernkläder.
- Vi brukar vara här tre veckor per säsong, det är en tradition. Man känner sig hemma här, man blir en annan människa.

För High Chaparral drar säsongen igång på riktigt allvar efter midsommar och det absolut största evenemanget är numera den stora weternridtävlingen som äger rum i slutet av juni då uppemot 40 000 besökare är på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista