Bengt Stener Lantbrukare Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio
JÖNKÖPING

Varmare klimat ger fler skadedjur

1:56 min

Ett varmare klimat kan ställa till problem för bönderna. Jordbruksverket spår att kostnaderna för de kemiska bekämpningsmedel som bönderna tvingas använda kommer öka radikalt.

Att vara lantbrukare är inte alltid en dans på rosor. Väder och vind avgör årets inkomst, och för att inte nämna skadedjuren och ogräset som kan rasera en hel skörd. Enligt en rapport från Jordbruksverket blir skadedjuren allt fler och mer resistenta.

Gunilla Berg arbetar med växtskyddsfrågor på Jordbruksverket, och är en av författarna till rapporten. Hon är försiktig med att uttala sig om framtida kemisk bekämpning, trots att det i rapporten nämns att kostnaden för bekämpningsmedel kan komma att öka med 90 procent.
– Det här är ju en lång prognos, så förhoppningsvis kommer ny metoder som är mer effektiva.

Bengt Stener har arbetat med jordbruk i hela sitt liv, och har följt utvecklingen av både klimatet och bekämpningsmedlen. Trots ovisshet om framtidens klimatutveckling, tar han det med ro.

– Får vi ett varmare klimat så kan vi ju få större skördar samtidigt som det kan bli besvärligare att bruka, så vi får ta varje år som det kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista