1 av 2
Åklagare Anders Brokelind. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
2 av 2
Jönköping

Åklagaren om förskingrande chefen

1:19 min

437 gånger ska han ha tagit ut pengar från kontot som tillhörde högskolan. Idag åtalades den före detta chefen för att ha förskingrat över nio miljoner. Pengar som han troligen använt till konsumtion.

Enligt åtalet har mannen under tiden 5 januari 2004 till 15 november 2011 gjort kontantuttag från kontot han hade tillgång till. 437 gånger. Varje gång ska han ha tagit ut mellan 15 000 och 45 000 kronor.

Den 44-årige Jönköpingsbon var anställd som hög chef på Högskolan för Lärande och Kommunikation, HLK, under tiden som han ska ha begått gärningarna.

Totalsumman som åtalet gäller är 9 036 704 kronor. Pengarna har Jönköpingsbon lagt beslag på själv utan att redovisa dem. Han ska ha dolt uttagen bland annat genom falsk eller vilseledande bokföring.

Åklagare Anders Brokelind menar att brottet är grovt eftersom den högskoleanställde mannen missbrukat sin ansvarsfulla position och för att han använt sig av vilseledande bokföring.

Förskingringen anses också som grov eftersom beloppet är betydande och för att det inneburit en kännbar skada för HLK.

Den 44-årige mannen har erkänt den grova förskingringen. Som bevis inför rättegången som beräknas hinnas med på en halv dag finns bland annat fullmakter. De visar att 44-åringen hade fullmakt att teckna de bankkonton han använt sig av för att komma åt pengarna och för att ensam ta ut och förfoga över pengar på kontot.

Men vad mannen använt pengarna till, det vill Anders Brokelind inte berätta.
– Det får han i första hand själv svara på, men det verkar som om han använt dem till konsumtion.

Vad har han köpt?
– Det vill jag inte närmare gå in på.

Så det finns inget kvar idag?
– Det är nog mycket tveksamt, det ser inte ut så.

Hur har mannen reagerat under tiden som allt uppdagats?
– Jag kan int egå in närmare på hur han reagerat, men jag kan tänka mig att det är en viss lättnad.

Enligt HLK är det ytterligare 3,5 miljoner kronor som förskingrats och att brotten började 2001, då mannen fick fullmakterna. Men åtalet gäller alltså "bara" brottslighet från och med 5 januari 2004. Det är den brottsligheten som åklagaren säger sig kunna bevisa.

kajsa.hallberg@sr.se
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista