1 av 2
Högskolan för lärande och kommunikation. Arkivbild/Sveriges Radio
2 av 2
Jönköping

HLK-chef i förhör: Jag levde i en drömvärld

1:50 min

Idag åtalades en före detta chef inom Högskolan för Lärande och Kommunikation i Jönköping för grov förskingring. I förundersökningen framträder en bild av mannen, som ska ha levt ett dubbelliv.

Det var i november som det upptäcktes att det försvunnit miljoner från Högskolan för Lärande och Kommunikation, HLK, i Jönköping. Misstankarna föll på den chef som hade haft tillgång till skolans konton.

I de inledande förhören nekade han till brott. Men sedan växer en bild successivt fram av hur han använt pengarna. Han ska bland annat ha bjudit en älskarinna på resor, han ska ha gett bort pengar, spelat bort stora summor och han hävdar också att han pressats på pengar av okända män.

2001 fick mannen fullmakt att hantera konton på högskolan. Fram tills mannen avslöjades i november har man kunnat styrka att han gjort över 400 uttag - på sammanlagt drygt nio miljoner kronor - på ett konto som högskolan inte kände till. Det var när banken skulle byta system för sin internetbank som han avslöjades.

I ett av polisförhören får mannen frågan om han någon gång tänkte på att sluta att ta pengar. Han berättar då att att han sökt nytt arbete för att komma ifrån det hela. Han menar också att det är skönt att trycket har släppt nu och att han hela tiden levt i en konstig drömvärld.

Mannen säger till Nyheterna idag att han mår dåligt och inte orkar prata. Han fick sparken från jobbet direkt när allt blev känt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista