1 av 2
Arkivbild: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Mats Rosenqvist, chef för brottsförebyggande sektorn på polisen i Jönköping. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
Trafik

Var fjärde moped trimmad

Polisen: ”Känns nedslående”
0:45 min

Det förebyggande arbetet ser inte ut att hjälpa. När polisen tidigare i veckan gjorde en kontroll av mopeder i samband med en friluftsdag på Råslätts idrottsplats i Jönköping visade sig att var fjärde moped vara trimmad.

En av mopederna som undersöktes vid kontrollen kunde man köra i nästan 70 kilometer i timman, trots att de inte får köras fortare än 45.

– Det känns ganska nedslående faktsikt, med tanke på det förebyggande arbete vi ändå försöker lägga ner tillsammans med kommun och skola, säger Mats Rosenqvist, chef för polisens brottsförebyggande sektion i Jönköping.

Hur allvarligt är det?
– Jag tycker det är väldigt allvarligt, vi pratar om ungdomar i 15-, 16-årsåldern som åker runt på motorcyklar, för det är faktiskt det det är.

Vad tror du ni kan uppnå för mål då?
– Det är nog svårt att nå en nollvision, för det finns ju alltid de som tycker det är kul när det går lite snabbare, men visst helst skulle vi vilja se att alla mopeder var lagliga.

Personerna som körde de trimmade mopederna misstänkts nu för olovlig körning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".