När vinnaren diskas så blir det Kalle Nilsson som kom tvåa med sin egen låt "Minnen från igår" som blir vinnare. Foto: Jennifer Dahlén/Sveriges Radio

Vinnaren i Svensktoppen nästa diskad

"Jättetråkigt för Julia som var helt ovetande"
1:48 min

Sveriges Radio P4 tvingas diskvalificera den segrande låten, ”Ett hjärta som längtar” i P4 Jönköpings final av Svensktoppen nästa.

En av upphovsmännen bakom den segrande melodin har uppdrag inom Sveriges Radio vilket inte är tillåtet.

- Vi kontrollerar att alla bidrag endast är publicerade i begränsad omfattning. Däremot är det omöjligt för oss att göra en utredning om alla upphovsmän. I det här fallet är personen inte verksam i länet vilket gjorde att inga varningsklockor ringde. Reglerna är solklara och när vi fick kunskap om förhållandena har vi inget annat val än att diskvalificera bidraget, förklarar producenten Carl Wisborg.

Julia hårt drabbad
- Givetvis drabbar det här artisten Julia Ingvarsson. Hon gjorde ett fantastiskt framträdande och är en mycket stark sångerska. Och just för hennes skull är jag mycket ledsen, förklarar Carl Wisborg.
Det här betyder att segern från P4 Jönköpings länsfinal går till tvåan Kalle Nilsson med låten ”Minnen från i går” som nu tävlar vidare om en plats i riksfinalen på Liseberg.
Julia Ingvarsson erbjuds att framträda under sommarens P4 Produktion ”Allsång i Gränna hamn”. 

Ovanligt med diskning
- Med de mål och medel som vi har nu, så är det ganska svårt att kontrollera och komplicerat att veta med så många låtskrivare och artister från hela landet, säger Maths Broborg, projektledare för Svensktoppen Nästa.
Det händer inte ofta att tävlingbidrag diskas. I tävlingens historia har det hänt några gånger och då har det oftast berott på att låten varit utgiven tidigare på ett sätt som inte fungerat med reglerna, säger Maths Broborg.

Julia ovetande
Maths Broborg säger också, att de som är med och tävlar i allra flesta fall följer tävlingsreglerna, men inte alla läser reglerna fullt ut i alla lägen och då uppstår sådana här problem.
Han tycker också väldigt synd om Julia Ingvarsson, som var helt ovetande.
- Det är förstås jättetråkigt för henne och jag förstår att hon är besviken. Jag hoppas verkligen att hon vill vara med och försöka igen.

Så här står det i tävlingsreglerna punkt 6:
”Alla i Sverige folkbokförda personer kan delta i tävlingen som artister, kompositörer och textförfattare, med undantag för personer som under perioden 2012-01-01–2012-09-30 är anställda eller har uppdrag vid Sveriges Radio.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".