1 av 2
Utvecklingsledare Eva-Mari Blomqvist på Värnamo sjukhus är glad över att så många patienter slapp att bli ännu sjukare av vinterkräksjukan. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
värnamo sjukhus

Besöksförbud stoppade smitta

1:52 min

Genom att införa ett omfattande besöksförbud lyckades Värnamo sjukhus skydda patienterna från vinterkräksjukan. Besöksförbudet var så effektivt att restriktioner kan tas till igen om det behövs.

Det var när vinterkräksjuka och mycoplasma, den envisa lunginflammationen, grasserade som värst i vintras, som personalen upptäckte att många patienter blev smittade. Därför stängdes sjukhuset för besök under sex veckor mellan den 12 mars och 22 april.

Det var första gången besöksförbudet användes så radikalt på hela Värnamo sjukhus.

Undantag gjordes

Enda undantagen från besöksrestriktionerna var för döende patienter. Dessutom fick barn ta emot besökare. Under de första tre veckorna så minskades smittan med nästan 3 procentenheter.
I mitten av mars var det 8,4 procent av de inneliggande patienterna som hade en vårdrelaterad smitta. Men redan tre veckor senare, efter att besöksförbudet hade införts, var det nere på 5,6 procent.

Inga klagomål

Utvecklingsledare Eva-Mari Blomqvist på Värnamo sjukhus är glad över att varken patienter eller anhöriga klagade över besöksrestriktionerna, utan istället accepterade att det var för att skydda de sjuka.
– Inte en enda klagade till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista