Kommunstyrelsens ordförande Niclas Palmgren (M). Arkivfoto: Karin Malsmten/Sveriges Radio
Gislaved

Vill ha svar om anhöriginvandring

Palmgren: ”...annars skapas en främlingsfientlighet”
2:11 min

I höst räknar Gislaved med att ta emot ett stort antal nyanlända invandrare eftersom det då blir enklare för somaliska familjer att återförenas. Några extra pengar från staten får man dock inte.

Så många som 200 personer kan kommunen behöva ta emot - utan att få något extra ekonomiskt stöd från regeringen, säger Niclas Palmgren, kommunalråd i Gislaved.

– De kommuner som tagit emot många somalier innan kommer få bära hela kostaden själv för detta och det tycker jag är orimligt. Vissa kommuner kommer få stora problem med detta. Vi är en av dem som kommer få problem med det, säger Niclas Palmgren (M).

Det ska alltså bli lättare för somaliska familjer att återförenas, eftersom det nu ska gå att bevisa släktskap genom DNA-tester, något som tidigare inte har varit godkänt i Sverige. Tidigare har man krävt giltiga id-handlingar, vilket många somalier inte har.

Nu räknar regeringen med att 20 000 anhöriga kommer att invandra till Sverige. Redan till hösten räknar man med att anhöriginvandringen startar, men en undersökning som Sveriges radio har gjort visar att oron över hur boende- och skolfrågor ska lösas är stor i många kommuner. Gislaved är inget undantag - skolfrågan tror man att man kommer att klara ganska bra - trots att det handlar om så många som 150 barn, men med boende är det värre.

Vi har faktiskt brist på bostäder och följden blir ju då att man kommer bo väldigt, väldigt trångt och det är ju inte humant, säger Palmgren som inte tror att problemen kommer vara lösta till hösten då anhöriginvandringen beräknas börja.

Frågetecknen är som sagt många, men trots att flera kommuner har vänt sig till regeringen och vädjat om ett besked om ekonomiskt bidrag, kommer det enligt integrationsminister Erik Ullenhag att dröja till höstens budget innan kommunerna kan få ett besked.

– Besked om hur man kommer att lösa den frågan kommer i budgeten. Men min utgångspunkt, och det har jag även sagt när jag samtalat med kommuner, är att vi kommer hitta en lösning så att de får en ersättning som gör att man kan ha ett bra mottagande, säger Ullenhag.

Men någon dialog har, enligt Niclas Palmgren, inte ägt rum. Han säger att han inte är kritisk till att ta emot anhöriga till somalier som bor i kommunen, men menar att uteblivna politiska besked kan spä på främlingsfientliga åsikter.

–  De stora flertalet tror jag är väldigt positiva till det här men sedan finns det alltid en viss främlingsfientlighet och en viss osäkerhet och det är därför jag tycker det är viktigt att berätta hur man finansierar sådana här saker, annars skapar det en främlingsfientlighet och man sätter verksamheter mot varandra och det vill jag inte vara med om, säger Niclas Palmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".